Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tallirakennus

Jouhelan valkoiseksi maalattu, tiiliskivinen tallirakennus ei ole moderneista modernein, vaan sen sijaan täynnä tunnelmaa! Vanha kivijalka on peräisin 40-luvun lopulta, jolloin tilan päärakennus sekä aitat rakennettiin. Vanha, pieni navetta purettiin kuitenkin 80-luvun paikkeilla ja sen tilalle rakennettiin 20 hevosen talli. Siihen aikaan Esther Jouhela pyöritti tilalla suurempaa ratsastuskeskusta, joka kasvatti puoliverisiä. Vuosituhannen vaihteessa ratsutila meni konkurssiin ja Esther joutui luopumaan hevosistaan, mutta tilaa hän ei suostunut myymään.

Estherin nukuttua pois Neena ei yllättynyt, kun mummon testamentissa vanha maatila olikin annettu hänen nimiinsä. He olivat puhuneet naisen unelmasta – omasta ratsastuskoulusta – jo vuosikausia ja Esther oli tiennyt Neenan olevan sillä hetkellä hyvässä taloudellisessa tilanteessa, joten mahdollisuus oli käytettävä. Neena ja Markus muuttivat Jouhelan tilalle ja talli laitettiin remonttiin: julkisivu maalattiin valkoiseksi, katto uusittiin, karsinoiden ikkunat vaihdettiin ja mikä tärkeintä, kahdenkymmenen karsinan tallista muokattiin kymmenen karsinan talli viihtyisine sosiaalitiloineen. Neena ei kuitenkaan halunnut remontoida tallia liikaa - vanhat rakenteet ja kolhut ovissa toivat mieleen mummon ja oman lapsuuden päivät, jolloin hän ratsasti Macorilla täyttä laukkaa pitkin peltoja.

Karsinat

Karsinat löytyvät rakennuksen takaosasta. Jouhelan karsinoiden koko on 3*3m, joten niihin mahtuu hyvin myös isompi hevonen. Oikealla puolella käytävää olevien karsinoiden, ns. "ponikarsinoiden", väliseinät ovat aavistuksen matalampia kuin vastapäisten "hevoskarsinoiden". Karsinoissa on auki taittuvat ovet, jotka voi tarvittaessa kiinnittää karsinan ulkoseinään hakasella, jotta ne ovat poissa käytävällä kulkevien ihmisten ja hevosen tieltä.

Jokaisesta karsinasta löytyy seinään kiinnitetyt vesi- ja väkirehuastia sekä suolakivi. Veden tuloa ei ole meillä automatisoitu, joten hoitajat tuovat tarvittaessa hevosille raikasta vettä ämpäreillä. Karsinoissa käytetään kuivikkeena turvetta, jonka päälle lisätään puruja imemään kosteutta. Karsinoiden ulkoseinistä löytyvät nimikyltit, loimitangot sekä korkealla olevat koukut riimulle ja riimunnarulle, mutta harjabokseja säilytetään aina satlarissa, satulaseinää vastapäätä olevassa hyllykössä.

Satlari – tallin monitoimitila

Satlarista on moneksi. Se on varustehuone, rehuvarasto ja hoitajien sekä tuntiratsastajien taukotila – kaikkea samaan aikaan! Huone on sisustettu räsymatoilla, vanhoilla hevoskuvilla sekä informatiivisilla ratsastusjulisteilla esimerkiksi heijastinten käytön tärkeydestä. Varsinainen hoitajien tila sisältää vaaleanvihreän, massiivisen kulmasohvan, Neenan ensimmäisestä asunnosta paikalle raahatun pinkin säkkituolin, pyöreän pöydän tuoleineen sekä Neenan isoisän itse tekemän, suuren kirjahyllyn. Kirjahyllystä löytyy niin vanhoja valokuva-albumeja kuin kymmenien vuosien takaisia Hevoshullu-lehtiäkin, puhumattakaan uudemmista kirjoista kuten Kyra Kyrklundin kirjoittamasta "ratsastajan Raamatusta". Seinällä on satlarin siivouslista sekä infoa hoitajien tehtävistä, tarroista ja omenista.

Varustepuolella oikealla seinustalla ovat satula- ja suitsitelineet ja vasemmalla seinustalla isot hyllyköt, joiden hyllyille on aseteltu rehuämpärit, loimet, suojakorit sekä harjaboksit. Ylähyllyillä on myös muutamia lainakypäriä. Huoneen nurkassa lepää satulateline, joka on hyödyllinen esimerkiksi satulaa puhdistaessa. Oven vieressä on myös lavuaari, jossa voi helposti pestä kuolaimet ratsastuksen päätteeksi.

Pääoven viereisellä seinällä on tallin ilmoitustaulu, josta löytyvät päivän tuntilistat sekä ilmoitukset tulevista tapahtumista. Samalta seinustalta löytyy myös ensiapukaappi. Seinän takana on ns. "rehunurkkaus", kuten tallilaiset paikkaa kutsuvat. Sieltä löytyvät kaikki tallin hevosten rehut sekä lavuaari, jota voi käyttää esimerkiksi kun turvottaa pellavaa.

Hoitajien kaapit ovat kuivaushuoneen oven vieressä. Ne ovat puuovisia ja vaaleansinisiä, täynnä tarroja sekä valokuvia. Kaappien ovet avataan niille suunnatuilla avaimilla. Neenalla on kotonaan tallessa yleisavain, jota voidaan käyttää, jos joku hoitajista hävittää oman avaimensa tai on unohtanut sen kotiin. Tule rohkeasti kysymään apua!

Jouhelan talli on virtuaalitalli, jota ei ole oikeasti olemassa.
Ulkoasu © Jouhela, kopiointi ehdottomasti kielletty! Ulkoasun kuvat © Emma T. ja Valla Ponnyklubb (CC by-nc 2.0)

 

©2019 Jouhelan Ratsastuskoulu - virtuaalitalli - suntuubi.com